Motala kommun har börjat vända en oroväckande trend. Elevernas skolresultat pekar uppåt, och det är inte tack vare tur. Det är ett resultat av hårt arbete, målmedvetna insatser och en tro på att alla elever kan lyckas. Förbättringarna syns tydligt – men vår resa är långt ifrån färdig.
Årets nior ger oss en komplex men hoppfull bild: De nådde ett något lägre resultat än fjolårets avgångselever, men deras utveckling från årskurs 7 är desto starkare. Med det lägsta utgångsläget på flera år har de lyft sig till 77 % behörighet till gymnasiets yrkesprogram – bara två procentenheter under förra årets elevgrupp. Det visar att det går att förbättra resultaten även när förutsättningarna är tuffa.
På gymnasiet fortsätter trenden uppåt. De högskoleförberedande programmen ökar sin examensgrad från 80 till 83 %, och på de yrkesförberedande programmen bibehålls fjolårets fina resultat på 87 %, samtidigt som betygspoängen stiger. Stabiliteten i resultaten visar att de insatser som gjorts börjar få fäste.
Men mest glädjande är kanske utvecklingen i årskurs 6. I år klarade 71 % av våra sexor alla ämnen – en tydlig uppgång från 59 % för bara två år sedan. För första gången på åtta år ser vi ut att ligga över rikssnittet. Dessutom ser vi för första gången en jämn fördelning mellan pojkar och flickor i resultaten. Det är ett tydligt kvitto på att våra skolor når fram till alla elever.
Vi vet att förbättrade skolresultat inte kommer av sig själva. De är frukten av lärares engagemang, elevernas envishet och en tydlig politisk prioritering av kunskap. Men vi ska inte luta oss tillbaka. Vi ligger fortfarande under rikssnittet i de flesta mått, och vi måste fortsätta bygga en skola där alla får chansen att lyckas.
För oss moderater är det självklart att fortsätta satsa på skolan. Vi har infört mer undervisningstid, stärkt satsningen på svenska och matematik i de tidiga åren, och byggt ut läxhjälpen och lovskolan.
Men vi behöver göra mer. Just nu pågår uppstarten av skolsociala team som ska arbeta närvarofrämjande med elever som av olika anledningar har hög frånvaro och vi fortsätter jobba med utvecklingslärare som ett par exempel på flera riktade insatser som redan görs. I vår och samverkanspartiernas budget för 2026 satsar vi även på en resursskola för elever med exempelvis NPF-diagnoser eller psykosociala problem, som idag inte får sina behov tillgodosedda fullt ut. Dessutom stärker vi anpassat gymnasium (det som tidigare kallades särskola) för att möta ett ökande behov.
Motala ska vara en kommun där varje barn ges förutsättningar att nå sin fulla potential. De positiva resultaten vi nu ser är ett bevis på att vårt arbete börjar ge effekt. Men det är också en påminnelse om att vi inte får tappa fart. Resan fortsätter.
Lotta Lexén (M)
Bildningsnämndens ordförande